

ANH2025 – Learning Labs Detailed session plan

Name of session: Gender Ana	alysis in Food Environment Research	
	ation]: frican Economic Research Consortium/Egerton	Duration of session: 120 minutes
 University, Kenya Dr. Mark Korir, African Economic Research Consortium Dr. Lanoi Maloiy, Gender Expert 		Primary contact email: mjepkorir@aercafrica.org
Learning objectives/outcome By the end of this session the i) Explain gender analytic environment research		Targeted participants: Researchers, Practitioners and Policy makers
ii) Conduct gender analys	is of a food environment research project al Framework in food environment research	Level: Intermediate
Timings	Session structure	Trainer notes/structure
11.00-11.10 am 10 minutes	Welcome and Open Remarks by Prof. Victor Murinde, Executive Director, African Economic Research Consortium (AERC)	AERC research and capacity building in Africa
11.10-11.20 am 10 minutes	Introduction to Policy Analysis for Sustainable and Healthy Foods in African Retail Markets (PASHFARM) project	PASHFARM Project history and objectives
	Quizzes/live polls	
11.20-11.30 am 10 minutes	Why do we conduct gender analysis in food environment research? (theory session)	 Understand and address impacts of food environment on women and men as well as diverse groups within those genders
		 Ensure that interventions and policies are equitable and effective (improved policy and programme design)
		 Identify and address gender inequalities and promote sustainable and inclusive food system
		 Examples of gender analytical frameworks
11.30-11.35 am (5 min)	C) & A
11.35-11.50 am 15 minutes	 Key domains in gender analysis of a food environment (theory session) Access to resources Control over resources Roles and responsibilities Decision-making and participation Cultural norms and beliefs 	 Retail market food environment How women and men access and control over resources influence food access and consumption Gendered division of labour and responsibilities Power and agency of women and men in making decisions related to food, including food choices, resource allocation, and participation in markets and policy making
11.50-11.55 am (5 min)	Q&A	





 Researchers (Maureen, session lead) De-briefing session (5 minutes) 	discussions (Policy makers, Practitioners and Researchers) — Questions to guide the discussions and stimulate conversations
Reflection/application of gender analysis in your research work	
Wrap up and learning session evaluation (Quiz poll)	
(lead) be-briefing session (5 minutes) Reflection/application of gende